Navision, Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics365 Business Central, snapt u het nog?

ingevoerd op 18-04-2019

Navision, Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics365 Business Central; snapt u het nog?

Veel bedrijven die op zoek zijn naar een nieuw ERP-systeem worden geconfronteerd met deze vraag. Daarom hier een korte uitleg:

De productnaam Navision bestaat eigenlijk al jaren niet meer, sinds een aantal jaren heet het product officieel Microsoft Dynamics NAV. Tussendoor heeft het ook nog Navision Financials en Navision Attain geheten...maar inmiddels is alles weer anders, en sinds afgelopen jaar heet het product Microsoft Dynamics365 Business Central. Toch is Business Central meer dan alleen een nieuwe naam voor een bestaand product!

Met de introductie van Microsoft Dynamics365 Business Central is het mogelijk om het product te laten hosten in de cloud (Software as a Service - kortweg SaaS). Voordeel daarvan is dat de applicatie zich feitelijk gedraagt als een app: nieuwe versies worden automatisch geïnstallleerd. Maatwerk behoort dan niet meer tot de mogelijkheden... Wel is het mogelijk om de functionaliteit uit te breiden met zogenaamde apps, die u kunt downloaden uit een appstore (appsource.microsoft.com (https://appsource.microsoft.com)).

Naast deze optie kan Microsoft Dynamics365 Business Central ook ’gewoon’ in-house worden gebruikt, op een eigen server, maar u kunt dit laatste ook uitbesteden (IaaS - Infrastructure as a Service). Hierbij wordt de applicatie door een derde partij voor u gehost. Bij deze opties is het wel mogelijk om de applicatie aan te passsen, maar of u dat ook wilt?

Als je Microsoft Dynamics365 Business Central ’in de cloud’ uitvoert (SaaS) zijn de mogelijkheden om de functionaliteit aan te passen beperkt; alleen apps uit de app-store kunnen als een uitbreiding worden aangeschaft. Afhankelijk van de leverancier betaald u daarvoor een bedrag bovenop de abonnementskosten voor de applicatie zelf. Bij een on-premise of IaaS-installatie heb je deze beperking niet, maar de software-wereld beweegt zich wel meer-en-meer in de richting dat aanpassingen in de standaard-applicatie als ’not done’ worden gezien, als iets uit het verleden. Steeds vaker zullen ook bij deze implementaties aanpassingen daarom als een extensie worden aangeboden, waarbij er eigenlijk twee opties zijn: met behulp van dezelfde ontwikkelomgeving (Visual Studion Code) worden AL-exenties gemaakt, die aanhaken op de standaard applicatie, zonder daar zelf wijzigingen in aan te brengen. Maar daarnaast zien we ook steeds vaker dat uitbreidingen van de basis-functionaliteit niet in de applicatie als een extensie, maar compleet naast de applicatie, als een aparte app, die bijvoorbeeld met web-services met Dynamics365 Business Central communiceert.

DSA Global Solutions kan alle vormen van Dynamics365 Business Central voor u verzorgen. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact (http://www.dsa-gs.nl/bv-29324-1/bedrijven/dsa_global_solutions_bv_hoofddorp.html) met ons op?